Kořenová zelenina

Mrkev, petržel, celer a pastinák – tato zelenina se používá samostatně nebo ve směsích např. na:

 

-vaření (polévky s vločkami, se zavářkami, omáčky, k vajíčku)

-dušení (přílohy, masa na zelenině, příprava rizot)

-zapékání (pudingy, nákypy)

-smažení (zeleninové karbanátky, krokety, jež mohou být obohacené o maso či sóju, ovesné vločky, luštěniny)

 

Uvařenou mrkev, celer, petržel či červenou řepu můžeme použít k přípravě salátů jak jednoduchých, tak míchaných s čerstvou zeleninou, ovocem nebo bramborami.

Červená řepa je vhodná k přípravě zeleninového boršče a řepných salátů.

 

Doporučení:

-při přípravě polévek vodu nesléváme, ale používáme ji při vaření

-při přípravě salátů vodu scedíme a necháme okapat, popřípadě prolijeme studenou vodou

-mleté kořeny zeleniny pro přípravu základů do omáček nebo pod maso rozmícháme s potřebným množstvím vody na kašovitou hmotu.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Closing icon Skrýt trvale